بسم الله الرحمن الرحیم
و إن يريدوا أن يخدعوك فإن حسبك الله هو الذي أيدك بنصره وبالمؤمنين
جوامع

بیانات

15 آذر 1396

سخنرانی سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، درباره‌ی پذیرش قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی توسط ترامپ

|عربی|فیلم|صوت|
در حال ترجمه
بخش‌هایی از متن بیانات:

فرازها:

نمی‌دانم اتفاقی است یا عمدی که پذیرش قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی توسط آمریکا دقیقا در صدمین سالگرد بیانیه‌ی بالفور صورت می‌گیرد. البته بنده پیش‌بینی می‌کنم در روزهای آینده صداهایی در جهان عرب و اسلام بلند شوند که این کار آمریکا هیچ اهمیتی ندارد. اما این‌طور نیست و ما باید خطرات و پیامدهای این کار و مسئولیت‌هایمان را در قبال آن بشناسیم. آمریکا در همه‌ی سال‌های گذشته نقش میانجی میان ملت‌های منطقه و اسرائیل را بازی می‌کرد و اجازه می‌داد اسرائیل آرام آرام به یهودی‌سازی ادامه دهد و ساکنان اصلی را وادار به مهاجرت کند. همچنین آمریکا گاهی جلوی خیز برداشتن اسرائیل را برای تصرف شهر می‌گرفت اما امروز این دوره و خویشتن‌داری دیپلماتیک آمریکا به پایان رسیده است.

امروز سؤال این است که بر سر اهالی بخش شرقی شهر بیت المقدس چه خواهد آمد؟ آیا همچون اهالی ۱۹۴۸ تابعیت اسرائیلی را به آن‌ها تحمیل خواهند کرد؟ همچنین بر سر دارایی‌ها و خانه‌هایشان چه خواهد آمد؟ تا پیش از این، اسرائیل گاهی به بهانه‌ی اختلافات یا تخلفات قانونی یا اجازه نگرفتن از شهرداری و… به خانه و دارایی فلسطینی‌ها تعرض می‌کرد اما امروز چه؟ تا امروز اگر شهرکی اسرائیلی ساخته می‌شد صدای اروپایی‌ها بلند می‌شد و آمریکایی‌ها سعی می‌کردند اوضاع را آرام کنند اما از امروز شاهد شهرک‌سازی گسترده، سریع و بی‌ضابطه در داخل قدس شرقی و اطراف شهر قدس خواهیم بود. همچنین قدس به سمت کرانه‌ی باختری گسترش خواهد یافت و همه‌ی مناطق شرقی قدس، به قدس بزرگ خواهند پیوست.

پس از این تصمیم، همه‌ی اماکن مقدس اسلامی و مسیحی در اختیار اسرائیل قرار گرفته‌اند و همه‌ی آن‌ها و در صدرشان مسجد الاقصی در معرض خطر بسیار شدید قرار دارند. اسرائیلی‌ها از چند سال قبل می‌گویند این فرصتی طلایی برای تخریب مسجد الاقصی و بازسازی معبد سلیمان خواهد بود و هر ساعتی از شبانه‌روز ممکن است این خبر منتشر شود که حفاری‌های زیر مسجدالاقصی موجب فروریختن مسجد شد و کاری از دست ما بر نمی‌آمد.

قدس جوهره، مرکز، محور و مغز موضوع فلسطین است و ترامپ با این تصمیمش در واقع در حال اعلام پایان موضوع فلسطین است. دیگر مسئله‌ای به نام مسئله‌ی فلسطین وجود ندارد بلکه تعدادی انسان وجود دارند که باید برای تابعیتشان تصمیم‌گیری شود. قدس، بزرگ‌ترین وزنه در مذاکرات سازش بود و بخشیدن این شهر به اسرائیلیان، حتی به ضرر کسانی بود که به مذاکره ایمان داشتند. این کار ترامپ همچنین به معنای پایان راه حل دو دولت بود. در روزهای گذشته به درستی گفته شد: آمریکا که تا دیروز خود را ناظر و میزبان مذاکرات سازش معرفی می‌کرد، تیر خلاص را به این مذاکرات شلیک کرد. البته برخی‌ها گفتند این مذاکرات مرده بود اما ترامپ این شجاعت را داشت که مرگش را اعلام کند. اما شاید در جهان عرب هنوز کسانی باشند که اصرار داشته باشند این روند همچنان زنده است.

اگر این گام به نتیجه برسد و اسرائیل قدس را تصرف کند دیگر هیچ چیز حرمت نخواهد داشت. وقتی قدس با جایگاه بی‌نظیرش در ذهنیت متدینان و تمدن مورد تجاوز قرار گرفت دیگر هیچ چیز در جهان عرب و اسلام برای آمریکا حرمت نخواهد داشت. امتی که از قدس دست برداشته‌اند می‌توانند از هر چیز دیگری نیز دست بردارند.

ظاهر ماجرا این است که هیچ کدام از کشورهای جهان این تصمیم را نپذیرفتند. طبیعتا با تفاوت‌هایی که در لحنشان وجود دارد. همچنین ظاهر ماجرا این است که هیچ کدام از کشورهای عربی و اسلامی این تصمیم را نمی‌پذیرند. پس این تصمیم همچنین هتک حرمت جامعه‌ی بین المللی توسط آمریکا است. اگر هیچ کدام از این کشورهای هم‌پیمان اروپایی و عربی آمریکا، جامعه‌ی بین المللی نیستند، پس جامعه‌ی بین المللی کیست؟ فقط واشنگتن؟ همچنین از این تصمیم می‌توانیم به ارزش همپیمانان عربی و اسلامی آمریکا در چشم آمریکا پی ببریم.

دولتمردان آمریکا می‌دانند حد اقل یک میلیارد و نیم مسلمان و صدها میلیون مسیحیِ مخالف با این کار، این تصمیم را یک اهانت و عمل تحریک‌آمیز تلقی کردند. این تصمیم همچنین هتک پیمان‌نامه‌های بین المللی است اگرچه تجربه ثابت کرده است آمریکا و اسرائیل هر لحظه‌ای که بخواهند این پیمان‌نامه‌ها را زیر پا می‌گذارند.

این تصمیم همچنین نظریه‌ای را که داشت در سال‌های اخیر رواج پیدا می‌کرد باطل کرد؛نظریه‌ای که می‌گفت ما می‌توانیم به آمریکا نزدیک شویم چون ارزش اسرائیل در چشم آمریکا پایین آمده و حمایت‌های آمریکا از اسرائیل دیگر مطلق نیست بلکه منفعت‌گرایانه است. این تصمیم نشان داد نه تنها احساسات و خواسته‌ها بلکه التماس‌های هیچ کس جز اسرائیل در این جهان برای آمریکا ارزشی ندارد.

دیروز تحلیلگران سیاسی نزدیک به نخست‌وزیر اسرائیل گفتند همه‌ی حرف‌ها در زمینه‌ی واکنش جهان عرب و اسلام به این تصمیم، بی‌ارزش است و هیچ اتفاق و واکنشی در جهان عرب و اسلام رخ نخواهد داد. ما در امت اسلام باید این حرف را بشنویم تا بفهمیم علت همه‌ی اتفاقاتی که از سال ۲۰۱۱ به این‌طرف رخ داد، چه بود. تحلیلگران اسرائیلی گفتند این امتْ فلسطین و قدس را فراموش کرده است و امروز همه‌ی کشورها به شدت درگیرند و هیچ کس آن‌قدر بی‌کار نیست به این موضوع واکنش نشان دهد. مردم هم همین‌طورند، یکی دو روز فریاد می‌زنند و تمام می‌شود و گویی چنین اتفاقی اصلا رخ نداده است. این تحلیل‌ها بوده که سردمداران آمریکا و اسرائیل را به انجام این عمل جنون‌آمیز کشانده. ما باید به آن‌ها ثابت کنیم این طور نیست.

همه باید این حرکت آمریکا را محکوم کنیم و در کنار فلسطین بایستیم. انکار با زبان، کم‌ترین مرحله‌ی ایمان است. این روزها ساده‌ترین راهی که افراد می‌توانند به این قضیه بپردازند، شبکه‌های اجتماعی است. هر انسان آزاده‌ای در جهان مسئول است در این باره موضع بگیرد. ممکن است کسی بگوید پست گذاشتن روی توییتر یا بیانیه‌ی محکومیت یک جمعیت هیچ فایده‌ای ندارد. چرا تأثیر دارد. قطعا کار را یکسره نمی‌کند اما تأثیر دارد. بر روی روحیه‌ی دوستان و دشمنان تأثیر دارد.

ما از کشورهای اسلامی نمی‌خواهیم ارتباطشان را با آمریکا قطع کنند. توقعمان زیاد نیست و واقع‌بین هستیم. اما یکی از گام‌های ظاهری که همه‌ی کشورها می‌توانند انجام دهند، احضار سفیر آمریکا و تسلیم رسمی اعتراض کشورها به این حرکت آمریکاست تا این موضوع در تاریخ ماندگار شود. همچنین کشورهای اسلامی باید رابطه‌شان را با اسرائیل قطع کنند چون قدس آخر خط است. باید گام‌های عادی‌سازی روابط و مکالمه‌ها در شبکه‌های اجتماعی و دیدارها متوقف شود و دوباره سخت‌گیری در زمینه‌ی رابطه با اسرائیل تثبیت شود.

آمریکایی‌ها پراگماتیست هستند و آن‌چه برایشان اصالت دارد، منافعشان است. اگر با آن‌ها به مخالفت برخیزید و قدرت شما را ببینند، در عین حالی که شما را به تروریسم متهم می‌کنند با شما تماس می‌گیرند تا با هم سازش کنید. باید به آمریکایی‌ها ثابت شود این گامشان علیه منافع خودشان بوده است. همچنین باید به آن‌ها ثابت شود ادامه‌ی روند سازش به ضررشان است. همه باید به آمریکا بگویند شما روند سازش را کشتید. این گزینه را همه دارند. همه باید بگویند امکان بازگشت به مذاکرات بدون بازگشت از تصمیم پایتخت‌دانستن قدس امکان‌پذیر نیست.

یکی دیگر از گام‌های ممکن و قدرتمند در مقابل این تصمیم، صدور یک بیانیه‌ی واضح و الزام‌آور در نشست شنبه‌ی اتحادیه‌ی عرب و سازمان همکاری‌های اسلامی و اعلام قدس به عنوان پایتخت ابدی کشور فلسطین است و این‌که این شهر حتی قابل مذاکره نیست چه رسد به قابل واگذاری.

یکی از گام‌های خوبی که در این چند روز پیشنهاد شده، آغاز انتفاضه‌ای تازه در فلسطین است. البته این به انتخاب خود مردم فلسطین بستگی دارد. مردم فلسطین بر خلاف ادعای مدعیان، خسته نیستند. این می‌تواند مهم‌ترین و بزرگ‌ترین گام باشد و همه‌ی کشورهای اسلامی وظیفه دارند همه‌ی پشتیبانی‌های مالی، تسلیحاتی، سیاسی و رسانه‌ای را در اختیار ایشان قرار دهند.

دیروز و درست در روز اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل توسط ترامپ، مجلس نمایندگان آمریکا پیش‌نویس مصوبه‌ای را تصویب کرد که کمک‌های آمریکا به تشکیلات خودگردان فلسطین متوقف شود چون این تشکیلات به خانواده‌ی شهدا کمک می‌کند. البته بنده از عبارت شهدا استفاده می‌کنم. در قانون آمده است خانواده‌ی محکومان در دادگاه‌های اسرائیل. حمایت از ملت فلسطین در این موضوع حد اقل مسئولیت همه‌ی مسلمانان است و این‌که این مردم را تنها نگذارند و آن‌ها را ارزان نفروشند.

در حالی که امت شاهد این تجاوز شدید است باید بار دیگر به پایان دادن به همه‌ی جنگ‌ها و درگیری‌های داخلی دعوت کنیم. از جمله جنگ علیه یمن و کشتار در سوریه و لیبی. و دعوت می‌کنیم همه به دنبال راه حل و راه خروج و همگرایی باشند چون اماکن مقدس و قدس شما در معرض خطر است و نمی‌دانیم چه گام‌هایی پس از این گام وجود خواهد داشت.

الحمدلله ما در لبنان بر سر مقابله با این موضوع اتفاق نظر داریم و دیروز به صورت زودهنگام رئیس جمهور موضعی بسیار روشن و قدرتمند گرفت. همچنین رئیس مجلس و نخست وزیر موضع گرفتند و مجلس، فردا نشستی در این زمینه دارد. ما در حال ترتیب دادن یک تظاهرات مردمی بزرگ در روز دوشنبه با عنوان دفاع از اماکن مقدس اسلامی و مسیحی هستیم و همه را به آن دعوت می‌کنیم. می‌توانستیم راهپیمایی را همین روزها سریع‌تر برگزار کنیم اما می‌خواستیم همه در آن شرکت کنند و جمعیت در مقابل آمریکایی‌ها کم نباشد.

اجازه دهید طبق فهم قرآنی خودمان بگویم:«و بسا چیزی را خوش نمی‌دارید و آن برای شما خوب است.» ما امتی هستیم که می‌توانیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم اما این نیاز به اراده، عمل و حضور دارد. اقدامات دشمن از ابتدا تا کنون گام‌هایی احمقانه بوده که به عکس هدف‌هایش منجر شده است. اما همه‌ی این‌ها نیاز دارد به ایستادگی، فداکاری، وفاداری، ادای امانت، عدم خیانت و خنجر نزدن از پشت. فلسطینی‌ها و همه‌ی ملت‌های مسلمان می‌توانند این بزرگ‌ترین تهدید را به بزرگ‌ترین فرصت تبدیل کنند و امت و اماکن مقدس و ملت‌ها را به بزرگ‌ترین منافعشان برسانند.


 

بیاناتی در این رابطه با موضوعات:

دغدغه‌های امت

دغدغه‌های امت

صدر عراق/ به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر
شماره ۲۶۲ هفته نامه پنجره به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر، در پرونده ویژه‌ای به بررسی شخصیت و آرا این اندیشمند مجاهد پرداخته است. در این پرونده می‌خوانید:

-...

رادیو اینترنتی

نمایه

صفحه ویژه جنگ ۳۳ روزه
بخش کوتاهی از مصاحبه سید حسن نصرالله با شبکه المیادین به روایت دوربین دوم

نماهنگ

کتاب


سید حسن نصرالله