بسم الله الرحمن الرحیم
و إن يريدوا أن يخدعوك فإن حسبك الله هو الذي أيدك بنصره وبالمؤمنين
جوامع

بیانات

23 فروردین 1396

سخنرانی سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، در دیدار دانشجویان در سالروز وفات حضرت زینب(س)

|
در حال ترجمه
بخش‌هایی از متن بیانات:

فرازها:

تمایل و علاقه‌ی صرف برای ازدواج کافی نیست، در زمینه‌ی ازدواج، مبنا وظیفه است. تأکید بر ازدواج تا جایی است که پیامبر(ص) آن را سنت خود می‌نامند. ازدواج باید دغدغه‌ی افراد باشد و وقتی فرصتی در این زمینه وجود دارد آن را غنیمت بشمارید. خانم‌ها اگر می‌توانند هم ازدواج کنند و هم ادامه‌ی تحصیل بدهند، خیلی خوب است. ذهنیت نیمی از پدران و مادران در جامعه‌ی ما این است که دختر ۱۵، ۱۶ و ۱۷ ساله هنوز کوچک است. این خطاست. این با تعالیم اهل بیت نمی‌خواند، البته باید توان مسئولیت‌پذیری هم وجود داشته باشد. مدام شاهد هستیم که برادران و خواهران برای ازدواج شرط می‌گذارند در حالی که مهم نیست خانه قصر باشد؛ ممکن است قصر باشد اما زندگی جهنم باشد و ممکن است در دو اتاق زندگی سعادت‌مندانه باشد. خیلی‌ها به مهریه‌ی بالای دخترانشان افتخار می‌کنند. این موضوع از امام علی(ع)، خانم زهراء(س) و خانم زینب(س) دور است. خانم‌ها خوب است در زمینه‌های تربیتی، رسانه‌ای، سلامت، علوم انسانی و علوم حوزوی ورود پیدا کنند و به رشته‌های علمی اولویت بدهند چون موفقیت در این زمینه واجب کفایی است.

خداوند از خواهران خواسته خودشان را بپوشانند. خواسته است لباسشان تنشان غیر از صورت و دست‌ها را بپوشاند. این پوشش باید گشاد باشد و زینت محسوب نشود، چون خواهری می‌تواند حجابی داشته باشد که جلب توجه کند. آن‌چه خواسته شده پوشیدگی است. بدون شک چادر بهتر است چون مصداق کامل‌تری برای این موضوع است. باید روی این فرهنگ که چادر بهتر و کامل‌تر است تأکید کنیم. این برای خداوند و قلب مولانا صاحب الزمان(عج) راضی‌کننده‌تر است. باید تشویق و ترغیب کنیم که چادر برتر و بهتر است. آزرده‌کردن خواهرانی که حجاب نمی‌پوشند نادرست است، باید بر اساس قاعده‌ی «ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ- با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن (نحل/۱۲۵)» عمل کنیم. این موضوعات نیازمند نرمی و اندیشه‌ی مناسب است.

نگه‌داشتن خانه برای خواهران واجب‌تر از دعوا با شوهرانشان برای کار در بیرون است. خداوند هنگام خلقت مرد و زن، برای زنان نقشی تعریف کرده است. خدا مرد و زن و در نتیجه خانواده را برای تداوم حیات بشریت آفریده است. عدل و انصاف اقتضا می‌کند خداوند چیزی را بر عهده‌ی مرد بگذارد که در توان اوست و چیزی را بر عهده‌ی زن بگذارد که در توانش است. فرهنگ غربی ویژگی‌های زن و مرد را نادیده می‌گیرد. در زمینه‌ی معنوی تفاوتی میان زن و مرد نیست اما در زمینه‌ی وظایف و مسئولیت‌های خارجی هر کدام ویژگی‌هایی دارند. امروز غرب در حال دادن هزینه‌ی خانوادگی، اجتماعی و روانی این موضوع است. یکی از مهم‌ترین طرح‌ها و نظریه‌های شهید صدر، نگاه کل‌نگر به اسلام است. نگاه جزءنگر در مورد هیچ چیز نمی‌تواند صحیح باشد. نگاه گسترده و بنیادین اسلام به جهان و زندگی می‌گوید: زن در خانواده نقشی بنیادی و جایگزین‌ناپذیر دارد که همان خانه، زندگی زناشویی، تربیت فرزند و تولید فرزندان شایسته است. هیچ چیزی به هیچ وجه جای این را نمی‌گیرد. مسئولیت بنیادی زن، همان «زندگی» و بقا و تداوم بخشیدن به آن و تبدیل زندگی به یک زندگی صالح و دمیدن روح سعادت است. اولویت برای زن شکل‌دهی به خانواده و حفظ آن و پذیرش مسئولیت در قبال همسر، فرزندان و خویش است. اولویت مطلق برای زنان که دیگر واجب کفایی نیست، همان خانواده است. نه افراط نه تفریط. گاهی خواهری از صبح تا شب خارج از خانه است. بچه‌ها کجا هستند؟ دست پرستار! با این اوضاع تربیت، چه بچه‌هایی تحویل جامعه می‌دهیم؟ دین و فقها می‌گویند اگر کار، هر کار تربیتی و جهادی، در خانواده و خانه‌ی زن و تربیت فرزندان و روابط زناشویی‌اش اختلال ایجاد کند، کار کردن برای وی جایز نیست. اولویت با خانواده است.
نقش بنیادین زن در نگاه اسلام، شکل‌دهی به خانواده و پذیرش مسئولیت خانواده است. اگر واجبی کفایی برای زنان وجود داشته باشد، زنان باید تلاش کنند بین عرصه‌ی خانه و عرصه‌ی آن واجب کفایی جمع کنند.

اگر خواهران می‌توانند برای خودشان اسوه و الگویی قرار دهند خیلی خوب است. بسیاری از خواهران و مادران هستند که در برخی جنبه‌ها الگو محسوب می‌شوند. همچنین خانم زهرا(س) باید الگوی خواهران باقی بماند. حتی ایشان الگوی همه هستند و نه فقط زنان.
شرایط فرهنگی و دینی ما بدون شک دچار مشکل است ولی اوضاع پدیده‌های دینی لبنان را با ۲۰ یا ۳۰ سال پیش مقایسه کنید. مثلا ۱۰ سال پیش در ماه رمضان مردم به صورت علنی چیزی می‌خوردند ولی هر سالی که می‌گذرد بیش‌تر می‌توانید کمی پیش و پس از مغرب شاهد پدیده‌ی رمضان باشید. یکی از مهم‌ترین پدیده‌هایی که تأکید می‌کند ما در زمینه‌ی دینی تحولی عظیم داشتیم، عاشوراست. همچنین یکی از مهم‌ترین پدیده‌های دینی، مقاومت و بقا و تداوم آن است. دین یکی از مهم‌ترین عوامل پیروزی در امتحان‌ها و بلاهاست. این همان چیزی است که در مادران شهید شاهد آن هستیم. دین این است. دین واقعی همان چیزی است که باعث می‌شود شخص برای پاسداری از خانواده و کشورش سلاح دست بگیرد. دین این است. در هر صورت ما به لحاظ فرهنگی و دینی در شرایط راضی‌کننده و قانع‌کننده‌ای نیستیم.

یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های دانشجویان، فرهنگ است. برای کار در زمینه‌ی فرهنگی لازم نیست عالم باشید. کار فرهنگی فقط مسئولیت واحد‌های فرهنگی حزب الله یا روحانیان نیست بلکه مسئولیت همگان است. مهم‌ترین عامل در تربیت، رفتار است. باید مدام روی احوال دینی، اخلاقی و فرهنگی فشار وجود داشته باشد و البته تلاش شود این موضوع موجب یأس و نا امیدی نگردد.

به برادران و خواهران توصیه می‌کنم این کتاب‌های تخصصی عرفان را که نیاز به استاد و شناخت اصطلاحات دارد مدتی کنار بگذارند. این موضوع نیازمند استاد است. بر مبنای آیات و روایات و سیره و تجارب علما، مهم‌ترین برنامه‌ی سلوک، دوری از گناه است. اولین عامل این است که خداوند را حاضر و ناظر ببینی. این همان چیزی است که امام خمینی (قدس) بر آن تأکید می‌کند یعنی ذکر الله. دومین عامل مراقبت از خویش است. این بسیار بسیار اهمیت دارد. مراقب باشیم چه می‌گوییم، چه می‌کنیم و چه رفتاری نشان می‌دهیم. سومین عامل که بسیار مهم است: توجه دائمی به این که ما مردگانیم. مرگ را به یاد بیاورید. نابودکننده‌ی خوشی‌ها را به یاد بیاورید. از جمله می‌توانید به زیارت اهل قبور بروید، در مراسم تشییع مردگان و شهیدان شرکت کنید و… همه‌ی چیزهایی که شما را به یاد آخرت می‌اندازند. شاید در ابتدا سخت باشد اما با گذشت زمان آسان می‌شود. اصل، اجتناب از گناه است و همچنین پایبندی به: نماز اول وقت و در گام دوم نماز اول وقت با حضور قلب. پیامبر(ص) می‌گوید: نماز، معراج هر انسان باتقوایی است. قرائت روزانه‌ی قرآن حتی ۱۰ یا ۱۵ آیه، قرائتی آرام و با حضور قلب. ۱۰۰مرتبه استغفار روزانه.


 

بیاناتی در این رابطه با موضوعات:

دغدغه‌های امت

دغدغه‌های امت

صدر عراق/ به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر
شماره ۲۶۲ هفته نامه پنجره به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر، در پرونده ویژه‌ای به بررسی شخصیت و آرا این اندیشمند مجاهد پرداخته است. در این پرونده می‌خوانید:

-...

رادیو اینترنتی

نمایه

صفحه ویژه جنگ ۳۳ روزه
بخش کوتاهی از مصاحبه سید حسن نصرالله با شبکه المیادین به روایت دوربین دوم

نماهنگ

کتاب


سید حسن نصرالله